Блог / статті
Новини, спеціальні пропозиції, єсе, мотивуючі статті
Ivan10

Олександр Довгорученко: Як Металург за Освітою Створив Креативну Агенцію Світлового Оформлення, Пішов із Найму та Виріс у Доході в 6 Разів

Кейси
Місто: Кривий Ріг, Україна
Ніша: Креативне освітлення вітрин

Сторінка бізнесу в Instagram
Мене звати Олександр Довгорученко, я з міста Кривий Ріг. Моя ніша - креативне освітлення вітрин.

У мене є вища освіта, але я її здобув радше "для галочки". Усі здобували, і я здобував. Моя спеціальність - металургія чорних металів. Моє місто Кривий Ріг — металургійне місто, і ця професія відносно затребувана. Простими словами моя професія — це агломератник, людина, яка збагачує залізну руду.

Це робота постійно в запиленому великому виробництві. У мене зовсім душа туди не лежала. Своїм життєвим шляхом після інституту я почав шукати себе — мені потрібно було себе застосувати.

У мене є вища освіта за спеціальністю металургія чорних металів, але я її здобув так для галочки. У цій спеціальності я не бачив продовження себе.

Я мріяв про те, що, закінчу навчання в інституті, це буде моє останнє навчання, і далі буду тільки пожинати плоди і кайфувати від життя. А виявляється, коли я вийшов уже в самостійне життя, все стало набагато цікавіше і складніше.
Гроші заробляти було зовсім не просто. Без навичок ти нікому не потрібен був.
Я почав пробувати себе спочатку в продажах. Мене взяли на посаду продавця-консультанта у відділ із продажу комп'ютерних ігор. Оскільки до цього я досить щільно грав у комп'ютерні ігри, я міг на практиці давати людям поради. І в продажах у мене в принципі непогано виходило.

Далі мій шлях завів мене на виробництво. Ми займалися виробництвом музичних автоматів і платіжних терміналів. Така технологічна компанія, там я набув навичок роботи з технікою, з інструментом, з комп'ютерною технікою.

Після цього я почав займатися зовнішньою рекламою. Був керівником неонового виробництва, вивчився на скляного неонщика і пропрацював у цій компанії 5 років.

Потім мені стало нецікаво, пропав інтерес працювати, бо не бачив подальшого кар'єрного і фінансового зростання. Я пішов у "вільні хліби" і створив свій бізнес.

Утрьох із хлопцями вирішили спробувати, створили компанію. Було багато запитань: де взяти клієнтів, як з ними розмовляти, які до них застосовувати фінансові інструменти, яку націнку ставити, як краще робити проєкти - самостійно або залучати когось.

Рік вона пробовтала, ми ледве-ледве натягували щомісяця на оренду і гігієнічний мінімум для наших сімей.

За підсумком цей бізнес виявився невдалим, оскільки не було навичок управління, бюджетування, фінансування. Більшу частину, звісно, доводилося робити самостійно і, найімовірніше, ця справа не вигоріла через те, що багато тягнули кожен сам на собі і не було чіткого розподілу обов'язків.

Після цього проєкту я знову опинився в наймі - у будівельній компанії. Туди мене взяли на посаду інженера-світлотехніка, бо мені подобалося робити якісь цікаві світлові рішення. Я вирішив спробувати, і справа пішла.

Мені ця справа подобалася, були нові цікаві проєкти, в яких я міг реалізуватися і прокачати свої навички, але після закінчення 8 років у цій компанії теж не побачив подальшого зростання і зацікавленості керівників у тому, щоб їхні люди росли фінансово і в мисленні.

Я вирішив спробувати паралельно розвивати свою креативну агенцію зі світлових рішень, застосовував практичні знання, які в мене вже були, і замовники пішли.

Людям подобався результат, у них виходили дуже цікаві яскраві рішення, якими вони могли поділитися зі своїми близькими, і пішла сарафанка. Але хотілося, звичайно, розвитку більш системного і прогнозованого.

І тут я знайшов Івана Зимбицького.

Я думав, що коучинг — це чарівна пігулка. Це була велика помилка

Спочатку бажання системно розвиватися було неусвідомленим. Мені трапилася цікава інформація від Івана Зімбіцького. Я думаю: "Хто це, чому я його так часто бачу?".

Бачу, що це реклама, але досить цікаві були лід-магніти. Один я навіть скачав. Зі мною зателефонував менеджер. І чую, що ось мені реально продають. Я тоді дуже скептично і негативно ставився до продажів. Напевно, через це в мене моїх продажів відносно не було навіть із "теплих" лідів.

Я жорстко закривався і після цього першого дзвінка мені з періодичністю раз на два місяці дзвонили і питали, як справи. З'ясували мої потреби: що я хочу свій бізнес, я все ніяк не стартану. Я наобіцяв, але за підсумком двох місяців у мене жодних змін не відбулося. Мені запропонували пройти мою першу програму.
Моєю першою програмою була "Дії 10Х". Це був вересень 2018 року. Ця програма почала кардинально змінювати моє життя. Я захлинаючись слухав кожен модуль, конспектував, робив нотатки. Я прямо набував крил за спиною. Я відчував, що чувак реально знає, про що говорить, і це може спрацювати.

Потім я пішов у GPS. Усе сталося дуже просто: мені зателефонувала менеджерка Оля і за два рази мене "закрила".

Вона мене зачепила на досить простому патерні. З'ясувала мої потреби: що я хочу свій бізнес, хочу відчувати свободу, хочу працювати в задоволення, більше часу проводити з сім'єю і своїми двома дітьми. Хочу бачити, як вони розвиваються, а не на роботі заробляти.
Я розумів, що GPS зможе мені допомогти, але дуже пручався.
Перше — я не розумів, де взяти «півтарашки доларів», щоб оплатити.
Друге — мені потрібно було стати першопрохідцем, тому що ні я, ні знайомі ще тагого не робили
У мене був дуже великий інтерес спробувати, і я собі поставив запитання: а що найгірше може статися? І Ваня, до речі, цього питання навчив якраз на "Діях 10Х". І я не знайшов якихось серйозних аргументів, що найгірше може статися. Хоча півтори тисячі доларів для мене тоді були досить вагомою сумою грошей, бо мій заробіток був $350.

Я починав із GPS Gold, зараз це програма GPS 10Х. Це мій третій цикл. І я дуже задоволений тим фундаментом, який ми побудували за перші два цикли. Я сіяв і тепер починають сходити плоди. Я кайфую від того, чим займаюся!

Коли я прийшов у GPS, були ідеї, був досвід невеликого бізнесу, були ідеї щодо створення нового бізнесу, але самого бізнесу ще не було.

На старті GPS я боявся, що мене змусять робити щось із того, що я не знаю і не розумію в бізнесі, що мені буде складно. Друге — я думав, як взагалі можна навчатися дистанційно через скайп. Я більше був налаштований на офлайн-спілкування: зустрітися з людиною віч-на-віч, поговорити. Він тобі розповів, ти поставив запитання, він тобі на них відповів.

Після нашої вступної сесії з коучем він мені дуже сподобався, але ніби був страх перед невідомим. Я йому місяць не писав навіть.

Менеджер мені телефонує, запитує: як справи. Я кажу: "Добре".
— Ви вже почали коучинг?
— Ну, у нас була тільки вступна сесія, ми з Сашею поговорили, з'ясували все і добре. Тепер ось я не дзвоню, сиджу в цих думках.
— Ти що? Списуйся з ним, призначай і давай працювати. Ти ж хочеш результат? Ну так ось, будь ласка.

Така смішна ситуація була.

На перший цикл я поставив мету почати заробляти більше. Я собі відразу поставив планку в 3 тисячі доларів на місяць, це означало практично в 10 разів вирости.
Спочатку я думав, що коучинг — це чарівна пігулка.
Це була велика помилка. Насправді все виявилося набагато цікавішим.
Ми почали з простих фундаментальних речей, які заклали дуже міцний фундамент, на який я спираюся досі.

По суті ми почали з мого бажання. Я розумів, у якій сфері треба розвиватися, і ми почали з самої назви компанії та логотипу. Тобто ми по суті з нуля створили нову компанію! Фірмовий стиль якийсь з'явився, компанія на папері виразилася в назві, у колірному рішенні.

Потім у мене було завдання прописати собі цілі. У мене не було цілей, я це усвідомив.

Потім ми прописали місію і цінності компанії. Я думав теж, що це хрень повна. А виявляється, це потужний фундамент для людини і для компанії, на підставі якого взагалі компанія існує, чим керується під час ухвалення рішень, спілкування.

У мене не було цілей, я це усвідомив. Я думав, ну жив собі і жив, добре, а тут виходить, коли з'явилися цілі, з'явилося потужне бажання досягати

Далі мені потрібно було попрацювати ще над своєю ефективністю, мисленням, і я пройшов вісім фронт-енд програм поспіль: "Дії 10Х", "Мислення 10Х", "Електронний мозок" і знову по колу "Дії 10Х", "Мислення 10Х", "Електронний мозок", а потім "Продуктивність Титанів".

Якщо порівнювати "Електронний Мозок" і "Продуктивність Титанів", система GTD з "Електронного Мозку" була для мене складною.

Я 3 рази проходив "Електронний Мозок", щоб із кожним разом брати для себе дедалі більше й більше цінностей і корисностей, як ефективніше застосовувати цю систему.

Звісно, у моє життя увійшло планування, документування того, що я роблю, з'явився якийсь порядок у фінансах - я розумів уже, скільки я заробляю, де заробляю, скільки витрачаю.

Але після того, як я дізнався і почав застосовувати метод БМП із "Продуктивності Титанів", він виявився в 4 рази швидшим, ефективнішим, кращим, простішим, ніж GTD.

Ще в першому циклі мені запам'яталася підтримка коуча і його зацікавленість у моєму результаті.
Я, якщо чесно, не дуже вірив, що в мене щось вийде, але ось ця віра й оточення, у яке я потрапив, сильно драйвили й допомагали.

Я для себе не зміг спочатку скласти пазл, для чого ми так робимо, але мене вели чітко за метологією і я відчував, як зростаю, піднімаюся, розправляю крила, піднімаю ніс і вже впевнено дивлюся вперед

Більше з'явилося впевненості в собі.

Після трьох сесій з коучем був перший Воркшоп Рокфеллера. Це був грудень 2018 року.

Мені, звісно, було на нього боязно їхати. Думав, як я туди поїду? Я там нікого не знаю. Плюс, там була побудова команди, а я поки був один, працював у наймі, чи потрібно мені це? Мені коуч сказав, що потрібно.

Я був просто як затиснута мишка, коли приїхав туди, а коли їхав, я зрозумів, наскільки потрібна команда. У мене було переконання, що я можу зробити все сам: і робити, і продавати, і залучати.

Після воркшопу я зрозумів, що потрібно грати на своїх сильних сторонах.

Коли приїхав на Воркшоп Роефеллера вперше, був як затиснута мишка, а коли їхав, зрозумів, наскільки потрібна команда

У другому циклі пішла найжорсткіша практика з продажу. Але завдяки їй база почала наповнюватися

Другий цикл у GPS взагалі був бомбезний. Там була вже безпосередньо робота з діями, пов'язаними з фінансовими витратами.

Ми почали вивчати систему продажів Straight Line і практикувати її. Написали скрипти телефонних розмов і розмов в офлайні, холодних продажів, і далі пішла найжорсткіша практика, яку я найбільше не хотів.

Робочий процес креативної агенції світлових рішень Олександра

Я пішов "у поля". Досі пам'ятаю свій перший досвід продажів.

Я годину сидів із другом у машині, проговорював цей скрипт, намагався все чітко розповісти, але тільки-но відчинилися двері магазину, я представився, і в мене почалося жорстке тупіння. На мене дивиться продавець-консультант: що за хлопчик незрозумілий прийшов?

Я починаю за скриптом іти: "Здрастуйте, як ваші справи сьогодні?". На мене так дивляться, ніби я інопланетянин.

Вона мені каже, що рішень ніяких не приймає, нічим допомогти не може.

Я кажу: "А можу я взяти контакт вашого керівника?". Мені дали візитку. І я далі продовжую йти за скриптом, хоча вже отримав, що хотів. Мене гальмує мій друг, каже: ось, у тебе вже є візитка.

База почала досить інтенсивно наповнюватися. Зустрічі проводив від 10 до 30 на день. Щодня у мене в плані стояло зробити 5 зустрічей.

Я повідомляв людей про те, що я є, можу їм "заподіяти добро", я можу їм допомогти залучати більше клієнтів до їхніх вітрин, а вони з цих вітрин зможуть краще продавати.

Кожну зустріч я описував і коучу за результатами кожної зустрічі писав нотатки, які ми з ним опрацьовували на подальших коучингах.
На початку я огарчився, коли почув "ні", далі усвідомив, що "ні"
— це віддалене "так"
Я поінформував багато людей, осіб 200, десь через місяць знову повторив ці торкання.

Конверсія почалася, але невелика. Я отримував контакти людей, які ухвалювали рішення - або керівники, або менеджери високої ланки, які відповідають за ухвалення фінансових рішень. Ми почали вести переговори з ними і тут розмова конструктивно змінилася. Люди вже були зацікавлені в результаті, і пішли перші продажі.

Я думаю, ми почали з цього "ходіння" до клієнтів, щоб ознайомити людей з моєю компанією, зі мною, щоб додати більше впевненості мені, як власнику, як обличчю бренду, і для того, щоб практикувати й відточувати навички продажів у Straight Line.

Ще в той період працювали над аватаром клієнта. Коли я ходив до клієнтів, я зміг побачити їх наживо.
Зчитував з них прототип і на цьому базував подальший розвиток через інші канали.

За другий цикл я подолав за один місяць бажану стелю в 3 тисячі доларів. Це було 3200 доларів, і мій мозок дуже сильно чинив опір, щоб записати все, порахувати і подивитися наживо. Я два тижні відкладав заповнення таблички з бюджетуванням, а потім побачив, що не такий страшний вовк, як його малюють. Просто я не думав навіть, що можна так легко 3 тисячі доларів заробити.

Вітрини, оформлені командою Олександра

У наступні три місяці я заробляв по 1800 доларів. Потім була невелика просадка, я лінувався, було тисяча з невеликим, потім було дві тисячі доларів і далі ось тисяча з невеликим. У середньому вийшло 1500-1700 середній дохід.

Я стабільно "збільшився" в 6 разів і найкрутіше - з такою легкістю, радістю всередині і любов'ю.

"На воркшопі "Залучення 10Х" я хотів взяти участь із VIP'ами, і мені запропонували побути куратором. Я це рішення прийняв одразу. Відповідь: "Так, так, так, так!"""

Після того, як вступив у GPS, відвідував абсолютно всі живі заходи від GoldCoach. Це був воркшоп Залучення 10Х - 1 і 2 частина, Воркшоп Рокфеллера. На кожному я був по 2-3 рази.

Плюс, я ще був на кемпі 2019 року, Квантовий Шифт у Туреччині. Я туди їхав із запитом стосунків і отримав звідти просто феноменальний вихлоп. Мої стосунки почали кардинально змінюватися на краще. Я краще став розуміти людину навпроти, яка стоїть переді мною, неважливо, чи це моя кохана дружина, партнер, замовник, просто співрозмовник. Я набагато став більше перейматися і впроваджуватися.
На Саміті 10Х теж був, він пройшов звичайно космічно! Спікери були просто дивовижні, давали дуже чіткий контент.

Я звідти взяв багато додаткових інсайтів для себе на підкріплення методології GoldCoach. Від Діми Корчевського і від Усмаєва щодо роботи з командою, від Артема Лукашева.

Наступний етап - воркшоп Залучення 10Х, на якому я хотів взяти участь з VIP'ами, і мені запропонували побути куратором. Я це рішення прийняв одразу. Відповідь: "Так, так, так, так!".

Ми працювали шляхом клієнта, і для мене це було дуже просто. За VIP-столом я був куратором і допомагав людям. Це було настільки невимовно класне почуття для мене: я міг поділитися своїми практичними знаннями з людьми, які теж хочуть рости. У мене це вийшло. Люди після воркшопу дякували, просили сфотографуватися, тобто цінність я їм дав. Плюс, потреба в значущості теж трохи закрилася. Це добре спрацювало, і, можливо, не треба буде по-іншому закривати.

Зараз я займаюся спортом і мені не потрібна кава, якісь енергетики — у мене енергії вистачає на цілий день

Найцікавіше, після того, як я пройшов перший цикл GPS, я вписався в біг і одразу в змагання. Я записався на напівмарафої через півроку і почав системну підготовку.

Через спорт я додатково себе систематизував і дисциплінував. Я почав вставати щоранку о 6-й ранку і робити тренування вранці для того, щоб встигнути повернутися додому, зібрати дитину і відвести її в садок.

Друге це рівень енергії, який качається через спорт.

В коучинге я начал бегать. Теперь мне не нужен кофе, какие-то энергетики, у меня энергии хватает просто на целый день

Протягом дня я п'ю тільки воду.

З досягнень: мій перший напівмарафон я пробіг за 1 годину 41 хвилину. Після цього прийняв рішення, що хочу зробити марафон і через півроку зробив його за 3 години 33 хвилини.

Я був дуже щасливий, бо це був досить складний марафон із хвилястим рельєфом. З мого оточення ніхто не вірив, що я зроблю цей результат.

Уже після марафону був наступний етап підготовки. Ніхто не знав, що почнеться карантин, але карантин не був на заваді заняттям спортом.

5 квітня мала бути моя кохана половинка в Києві, я її біг уже тут у себе в місті. Так як у мене був куплений квиток, а недалеко був мій день народження, я прийняв для себе рішення про те, що кожен свій день народження, я буду ставити собі новий якір, щоб його запам'ятати.

Я потім за прикладом свого коуча поставив собі за мету вибігти півмарафон з 1:35. У мене вийшло, я пробіг за 1:34:22! Щастю моєму не було меж, це було круто!

Після цього в мене ще був один виклик - годинний біг. Потрібно було пробігти максимальну кількість кілометрів. Я собі ставив за мету пробігти 15 км за годину. Це потрібно було по 4 хвилини бігти кілометр. І в мене вийшло пробігти 14,8 км.

Я не сильно засмутився. Звичайно, хотілося ці 200 метрів зробити, але під час цього пробігу я поставив два особисті рекорди: на 5 кілометрів було 19:45 і на 10 км я вибіг із 40 хвилин - 39:59.

Залучення та робота з клієнтами

Зараз клієнти про мене дізнаються переважно від своїх знайомих, які вже у мене замовляли. Опісля вони залучаються і дивляться на результати своїх колег та опонентів.

Це сарафанне радіо розвинулося за допомогою тих холодних "польових робіт". У мене з'являлися якісь замовлення, я перевиконував очікування клієнтів, так розносилася про мене інформація, і вибудувалася постійна база сарафанного радіо.

Клієнти бачать результат, який дає мій продукт, і вони його хочуть.

У мені з'явилася твердість і впевненість у собі, у своєму продукті.

Раніше я намагався відводити клієнтів, а зараз я клієнтів фільтрую. Я вільно можу "звільняти" клієнта: якщо бачу, що ми з ним не сходимося в цінностях, то нам із ним не по дорозі. Я за те, щоб дати клієнту цінність, щоб він був налаштований на отримання цього результату.
Зараз у мене є сторінка компанії в Instagram і Facebook. Звідти надходять заявки, щоправда, їх невелика кількість зараз. Я з цим поки розбираюся, але зворотний бік медалі - було все в голові. Я думав, що зможу вибудувати цей digital самостійно, а зараз я просто передам на аутсорс SMM-щикам, пропишу їм чітко завдання і буду отримувати заявки.

Із заявками поки що працюю в Excel. Є заявка, потрапляє відразу до мене в базу в Excel, там прописуються побажання клієнта, демографія, номер телефону, запит, час і день, коли зроблено замовлення.

Я сам зробив собі акустичну систему

Я дуже хотів собі додому хорошу акустичну систему. Оскільки в мене вже були динаміки, я вирішив: чому б мені її не зробити.

Завдання було таке: розрахувати і зробити корпуси для колонок і підсилювач. Я це зробив! І що найцікавіше, воно грає. І грає так, що мені дуже подобається.

А я досить вимоглива людина до якості звуку.

Інсайти та плани

Мій найголовніший інсайт про те, що не треба намагатися все робити самостійно, треба питати людей і просити допомоги. Набагато швидше прийдеш до результату, ніж піднімаючись самостійно.

Друге - потрібно постійно перебувати в оточенні, що просуває, оточити себе людьми, які хочуть жити повним життям, які хочуть вищих результатів, прагнуть рости і давати світу цінність.

І третє - постійно потрібно перебувати в процесі навчання, тому що світ дуже швидко змінюється. І, крім того, що потрібно перебувати в навчанні, потрібно застосовувати те, що ти вивчив.

Олександр будує міцні та сповнені коханням стосунки із сім'єю

У планах у мене вибудувати тверду системну компанію, щоб у ній було 3-4 людини класу А.

Хочу вийти на чистий прибуток від 5 тисяч доларів на місяць, побудувати пристрасні стосунки з дружиною і міцну люблячу сім'ю з правильними цінностями для дітей і з мотиваторами від батьків.

P. S. Бажаєте стати частиною спільноти стратегічних підприємців GoldCoach і перейти від моделі "Все Роблю Сам" до моделі "Компанії, що саморозвивається" з перевіреними інструментами роботи НАД бізнесом?

Беріть участь у челенджі "Система Рокфеллера" де за 6 тижнів впровадьте елементи Системи Управління Бізнесу Джона Рокфеллера, щоб збільшити прибуток у 2 рази >>>Клікнути тут, щоб дізнатися подробиці