Блог / статті
Новини, спеціальні пропозиції, єсе, мотивуючі статті
Ivan10

Секрети Експоненційної Психології (10х Легше Ніж 2х)

Більшість з нас звикли жити за лінійною системою: ми прагнемо зробити своє завтра вдвічі краще, ніж сьогодні. Тому сьогодні намагаємося докласти для цього вдвічі більше зусиль.

Але насправді така система не працює. Чи краще так: працює, але разом зі збільшенням зусиль, ви отримуєте вдвічі більше вигорання, втоми, розчарування та інших складнощів.

Парадоксально, але існує принципово інший підхід: метод експоненційної психології, який дозволяє зменшити кількість зусиль, відфільтрувати зайве, і отримати результати в 10х (мінімум) кращі за усі попередні спроби.

Якщо лаконічно: зробити результати 10х простіше, легше і приємніше ніж намагатися йти лінійною стежкою 2х

Я розробив (і продовжую вдосконалювати) окремий напрямок у бізнес-психології — експоненційний підхід, що є повною протилежністю усього, що ми звикли робити для власного розвитку.

Цей метод легший, простіший і в 10 разів ефективніший за стандартні підходи, він не потребує збільшення зусиль, а направлений на розвиток якості, а не кількості дій особистості.

Чому не працює лінійна схема 2х

Коли я говорю про лінійний розвиток 2х, то маю на увазі той шлях, яким іде більшість людей. Ми прагнемо трохи просунутися кар'єрними сходами, заробити трохи більше грошей, відпочити у трохи престижнішому місці.

Цей шлях передбачає поступовий розвиток, при якому для отримання кращого результату треба докладати більше зусиль. Зараз будь вдвічі продуктивнішим, і отримаєш 2х результат.

Але ж замисліться: якщо ви хочете жити не у 2, а в 10 разів краще, чи зможете ви працювати в 10 разів більше? Звісно ні, саме тому метод лінійного мислення 2х НІКОЛИ не приведе вас до справжнього успіху!

Що таке експоненційний підхід 10х

Метод 10х, він же метод експоненційної психології, передбачає розвиток особистості не за лінійною, а за експоненційною схемою.

Що це означає на практиці? Гарно проілюструвати це допомагає математична модель експоненти.

Лінійний (червоний) та експоненційний (зелений) ріст

Що більше значення набуває будь-яка експоненційно висхідна величина, тим швидше відбувається ріст.

Якщо порівняти відправну точку червоної стежки, і кінець шляху, то виявляється, що загальний прогрес був зовсім незначним. Наприкінці шляху маємо результати, які не набагато перевершують відправну точку.

Невже це те, заради чого ми працюємо все своє життя? Погодьтеся, це зовсім не мотивує.

Інша справа — зелена, експоненційна стежка, коли різниця між стартом і умовним фінішем просто неймовірна.

Уявіть своє життя (особисте щастя, фінансову свободу, творчість та все що завгодно!) на цій осі координат. І чесно дайте відповідь: хотілося б, щоб життя злетіло, як зелена лінія?

Чи краще повільно і важко тупотіти червоною стежкою?

Це не магія, це не про швидше, вище, сильніше, це наука про те, що будь-хто може зробити якісний стрибок, і масштабувати себе за законами експоненційної психології.

У чому суть методу 10х

Уявіть, що ви поставили собі ціль заробити в 10 разів більше, ніж маєте зараз.

На відміну від лінійного, червоного методу, 10x здається неможливим, що негайно змушує вас відмовитись від поточного мислення та підходів.

Тобто вам необхідно робити (спочатку думати) зовсім по-іншому, ніж ви робили увесь попередній час.

Суть експоненційного підходу парадоксальна і проста водночас: це фокусування уваги тільки на основному і новому.

Людина не може працювати вдесятеро більше. Груба сила та лінійні методи автоматично відфільтровуються.

10x — це не більше зусиль, а менше

Зазвичай, наші дії складаються з повторення вже завчених сценаріїв, результати яких нам відомі. Звично ми робимо лише 20% нових дій (в кращому випадку), а 80% уваги приділяємо вже відомим завданням та процесам.

10х мислення дозволяє заглибитись у ті 20% нових дій, які призведуть до справжніх змін. Якщо вчиняти одні й ті ж дії, результат буде той самий. І тільки за нових дій можна дійсно змінити життя на краще.

Коли ви втрачаєте 80% завчених сценаріїв, 10х зростання стає органічним і прискореним. Йдучи all in у нові 20 відсотків, ви й ваше життя стає в 10 разів кращим, простішим і захопливішим.
Чи складно це реалізувати? Так, але ні. Відмовитись від 80% завчених сценаріїв нелегко, тому що вони — ваша зона комфорту. А все нове навпаки, лякає невідомістю.

Водночас варто лише почати, і прогрес зростатиме за законом експоненційної психології. Чим більший ріст — тим він швидший і якісніший. Відкрию секрет: цей процес дуже захопливий і, відверто кажучи, приємний.
Що відбувається при експоненційному стрибку

Усі особливості процесу я дуже детально розповідаю на своєму вебінарі, що є у відкритому доступі на ютуб.

Якщо пояснювати коротко — відбувається трансформація особистості.

Як би дивно це не звучало, людина прогресує до певної точки неповернення, після якої «відкотитися» до старого шаблонного мислення стає неможливо.

Приведу усім зрозумілий приклад: коли дитина навчилася говорити, вона пройшла якісне перетворення, і її психіка перескочила на абсолютно новий 10х рівень.
Після цього між нею та світом виник абсолютно новий зв'язок, який ніколи не зникне. І ми вже ніколи не повернемося до дитячих улюлюкань.

Так само відбувається і трансформація особистості при експоненційному методі. Ми переходимо на новий рівень і стаємо зовсім іншими, що, своєю чергою, відкриває нам нові захопливі горизонти.

Цей метод дозволяє:

  • відкрити в людині те, що вона завжди відчувала, але не могла описати словами;
  • розгорнути прихований потенціал;
  • покращувати всі сфери життя, навіть ті, в яких і так все супер.

Хто першим відгадав код до експоненційного стрибка

Завжди приємно бути першовідкривачем у якійсь області і я б дуже хотів сказати, що ідея належить виключно мені. Але, власне кажучи, це не так.

Найвидатніші особистості історії, винахідники, художники, підприємці на інтуїтивному рівні розуміють різницю між 10x і 2x мисленням. Що, своєю чергою, ще раз підтверджує ефективність експоненційного методу.
Мені пощастило відкрити та артикулювати той закон психології, який підсвідомо зрозумілий багатьом видатним людям. Про це говорили та писали Рассел Брансон, Річард Кох, Ден Салліван.

Одним із найбільш показових прикладів я вважаю історію великого Мікеланджело, який розпочав свій перший проєкт 10х у 17 років.

Після 2 років тяжкої праці (безсонні ночі, сотні власноруч виготовлених інструментів та навіть таємні відвідини моргу!) статуя Геракл принесла юному Мікеланджело справжній успіх.
Що показового у цій історії? А те, що це була перша тривимірна робота майстра і перша скульптура, за яку майбутній геній отримав безпосередню платню.

За ці 2 роки Мікеланджело зосередив всю увагу тільки на одній, новій для себе справі — роботі над тривимірним Гераклом. Тобто поринув у ті самі 20% нового і перетворив їх на свої 80% нового життя.

В процесі він не просто покращив майстерність, він робив по-новому і нове, відмовився від більшості старих справ, а тому розумово та емоційно став іншою людиною.

Потім, коментуючи власну майстерність, скульптор говорив: «Я беру камінь і відсікаю все зайве».

Ця фраза ідеально описує суть експоненційної психології: метод 10х дозволяє відсікти усе зайве, непотрібне і неефективне, щоб відкрити за «товщею каменю» справжній шедевр.

Для кого підійде 10х метод

Запускаючи проєкт експоненційного зростання ivan10.com, я зрозумів, що переслідую глобальну і, головне, таку потрібну мету — посилити український малий та середній бізнес.

Нині, 2024 року, для України дуже багато залежить саме від українського підприємця. Ми — той самий невидимий, але дуже відчутний фінансовий фронт країни, який дозволяє наповнювати бюджет та підтримувати економіку.

Тому я рекомендую поцікавитися методом 10х усім українським підприємцям, особливо — малому і середньому бізнесу.

Взагалі метод експоненційної психології 10х буде цікавий усім, хто прагне розвитку, не тільки у фінансах, й особистому житті, творчості, розкритті прихованого потенціалу.

Він дозволить зробити життя цікавішим, простішим і яскравішим водночас. Тож усім охочим до справжнього розвитку — welcome)