Блог / статті
Новини, спеціальні пропозиції, єсе, мотивуючі статті
Ivan10

Як Створити «Якір» на Велику Мету на Прикладі Боксу

Система управління
Від Івана Зимбицького:

Прочитав позавчора есе Володимира Кличка (брат Віталія, титулований боксер, а зараз успішний бізнесмен), у якому мене зачепило багато чого.
Перше — я зараз маю твердий намір повернути свою найкращу фізичну форму, яка сильно просіла після тривалої боротьби з болем у спині. Я більше був практично інвалідом від сильних болів у спині й не міг давати навантажень.

Друге — тут багато правильних речей про мислення підприємця і те, як перемагати в бізнесі.

БОКСЕРИ НЕ МОЖУТЬ ВТРАТИТИ ФОКУС

Автор — Володимир Кличко.

Ти знаєш у чому головна відмінність боксерів від офісних працівників? Вони щодня стикаються зі своєю метою віч-на-віч: їхні боксерські рукавички нагадують їм про майбутній бій.

Боксери не можуть втратити фокус. Ім'я противника і дата роблять їхню мету відчутною — це наступний бій. І якщо вони починають сумніватися, на кому лежить відповідальність, рукавички знімають усі зайві варіанти.

Одночасно вони показують те, скільки влади над ситуацією має спортсмен. Адже якщо він позбавлений уяви на рингу... або не готовий фізично... або недостатньо витривалий... Що ж, рукавички не винні.

Вони просто інструмент, який говорить:

Прийми виклик.

Ти — рушійна сила.

Ти хочеш бути готовим до майбутнього? Я хочу поділиться з тобою уроком, який отримав у спорті. Він допомагає мені в бізнесі щодня.

Проблема — це не проблема

Проблем немає — є тільки цілі та виклики.

Цей вислів тобі знайомий? Скоріш за все так.

Однак я не хочу говорити зараз фразами, які стільки разів процитовані в "статусах", що стали банальними кліше з нульовим смисловим навантаженням.

Дозволь мені навести приклад.

Якщо мій наступний супротивник знаменитий тим, що може вести бій багато раундів поспіль, а я перебуваю не в найкращій фізичній формі — це не проблема. Це виклик, з яким я повинен впоратися, інакше я програю бій.

Відмазка "Я поки не готовий" тут не пройде. Натомість у мене з'являється мета - привести себе в таку фізичну форму, щоб я міг битися всі 12 раундів без втрати швидкості або сили.

Такий приклад можна застосувати в усіх сферах життя — у бізнесі теж.

Чому так багато клієнтів не купують твій прекрасний продукт?

Вони не розуміють його, так ти вважаєш?

Це ганьба. І це виклик для тебе — подати і спозиціонувати твій продукт так, щоб він став зрозумілим і бажаним.

Тобі потрібна мета, щоб ти зміг її досягти

Звучить просто і навіть банально, проте це не так.

Як спортсмен я знаю мою мету дуже точно — я хочу виграти свій наступний бій. Я концентруюся на цьому на 100% і ігнорую все інше.

Ти можеш сказати, над якою метою зараз працюєш? Якщо так, тоді вітаю.

Ти будеш здивований, проте більшість людей не знають. У кращому разі в них є наміри, проте це не цілі.

Вони можуть кивнути на трудовий договір чи бізнес-план, у якому керівництво прописало "візію" у квітчастих виразах. Однак я говорю зараз про специфічні конкретні цілі, яких ти хочеш досягти до кінця тижня, місяця, кварталу.

У тебе є такі?

Якщо ні, тоді встанови хоча б одну для себе та своєї команди.

4 НАВИЧКИ ПРОФЕСІЙНОГО СПОРТСМЕНА, НЕЗАМІННІ В БІЗНЕСІ

  • Витривалість
  • Рухливість
  • Стратегія
  • Концентрація

Витривалість

Кожен розуміє, що це означає для спортсмена — якщо ти не видихаєшся, ти залишаєш ринг переможцем. Однак моя кар'єра доводить, що на витривалість можна дивитися набагато ширше.

Я був успішним спортсменом понад 20 років, 11 з яких я був непереможним світовим чемпіоном. Мене цікавлять марафони, не спринт. Це означає, що планую довгостроково і працюю постійно. Підганяю себе, коли це потрібно. І даю собі час на роздуми, коли це необхідно.

Якщо застосувати це до бізнесу, це означатиме:

Думай стратегічно, дій виважено!

Так діють сімейні компанії, бо їхнє керівництво мислить у перспективі десятиліть, а не звітних періодів.

Працюй над своєю витривалістю, і ти не "видихнешся" до того, як досягнеш своїх цілей.

Рухливість

Ти можеш уявити спортсмена світового рівня, який залишається нерухомим? Ти маєш рацію, це неможливо. І так само неможливо уявити довгостроковий успіх компанії, яка не є гнучкою.

Клієнти змінюють свої вподобання, технології розвиваються. Бізнес стає більш глобальним. Якщо ти не відкритий до змін і не готовий адаптуватися, у тебе немає шансів вижити.

Також тобі потрібна хоробрість, щоб ризикнути зробити щось нове. А ще правильне мислення, щоб вчиться на своїх помилках і використовувати новий потенціал.

Стратегія

Перед кожним боєм я аналізую свого супротивника дуже ретельно. Що я шукаю — це які сильні сторони я можу очікувати і які слабкості я можу використати? Я організовую свої тренування відповідно до цього.

Для професійного боксера, стратегія також означає продюсера і команду, які організовують все так, щоб поза рингом все йшло гладко і ніщо не відволікало тебе від мети.

Як ти можеш використовувати це як підприємець?

Зрозумій, що Система — це ВСЕ!

Створи структуру і команду, яка зробить бізнес простішим. Ти проводиш весь час на зустрічах, замість того, щоб піклуватися про свого клієнта? Пора це змінювати!

Якщо поки що ти цього не можеш зробити сам, дай стимул іншим, щоб вони це зробили і запропонуй варіанти як. Твоїм підлеглим потрібне підтвердження для впровадження кожної ідеї? Довіряй їм більше і вони дадуть тобі більше свободи як власнику бізнесу.

Концентрація

"Фокус" — ось як про це говорять підприємці. Коли ти визначив свою мету, ніколи не випускай її з уваги. Думай щодня: ця нова ідея наближає мене до мети — і навпаки, відволікає від мети? Якщо друге, тоді відклади її вбік.

Ти поки що не впевнений, як сформулювати свою найближчу мету?

Вір у свої можливості, можливості своєї команди, і у свій бізнес. Щойно ти визначиш твою оптимальну стратегію продажів, твою ОСП, тобі буде доволі просто сформулювати свою мету і неважливо, що роблять твої конкуренти.

Так було в моїй спортивній кар'єрі: молоді таланти постійно з'являються у світі боксу. Деякі привертають увагу завдяки незвичній техніці, інші мають залізну волю до перемоги. Чи потрібно тобі звертати увагу на них, щоб досягти успіху?

Звісно ні.

За свою 20-річну кар'єру я дізнався всі свої сильні та слабкі сторони дуже добре. І я фокусуюся тільки на них. Тому що знаю:

Я — рушійна сила

У моєму офісі теж висить пара боксерських рукавичок, щоб нагадувати мені та моїй команді про це. Ти теж пам'ятай про це:

Ти — рушійна сила