Блог / статті
Новини, спеціальні пропозиції, єсе, мотивуючі статті
Ivan10

Як Неправильна Похвала Підлеглих Може Знищити Твій Бізнес

Система управління
Минулого тижня в Києві зі спільнотою підприємців з програми базовий МБА ми провели бізнес-сніданок, де учасники знайомилися і багато говорили про масштабування бізнесу і мотивацію персоналу.

Якщо ти хочеш отримати максимум від своїх підлеглих (або дітей), будь обережніше з похвалою.

Більшість із нас виросли в суспільстві, де успіх нагороджується, а провал карається. Це починається ще в дитинстві, коли ми тільки встаємо на ноги. І триває в школі, у спорті та на роботі.

Заохочувати успіх і карати за невдачу здається абсолютно логічним. Люди, як ми вважаємо, заточені повторювати дії, які призводять до похвали. І уникати дій, за які карають.

Однак давай розглянемо ось що: У більшості сфер, де люди навчаються, змагаючись, переможців меншість. І коли ти нагороджуєш тих, хто виграв, ти одночасно засуджуєш більшість, за те, що вони не виграли.

Ті кілька людей, які завжди на вершині, процвітають за такого підходу (і впадають у страшну депресію, коли не досягають успіху). А решта поступово перестають навіть намагатися...

Повторюваний вплив покарань і постійне несхвалення створюють тип мислення, з яким людина скоріше не буде навіть намагатися, ніж спробує і зазнає провалу.

Взагалі-то, раніше я не підтримав би цю ідею. Я вірю в те, що потрібно вимагати більшого від підлеглих, учнів і дітей. Я думаю, що коли ти няньчишся з людьми, це робить їх слабкими.

Однак нещодавно я прочитав потужну американську наукову статтю з цією ідеєю і почув голос усередині себе, який сказав: «Ти ж знаєш, що це правда.»

У мене теж колись був тип мислення «краще не пробувати, ніж пробувати і зазнати провалу». Якщо в мене були якісь труднощі в роботі, спорті, навчанні, я докладав зусиль секунд 15. І здавався.

Однак у підсвідомості я розумів, що якби я був наполегливим, я міг би досягти мети. І тільки коли я позбувся такого мислення, я здійснив прорив.

Якщо ти хочеш максимальної продуктивності від своїх підлеглих або дітей, не хвали або карай за результат. Заохочуй процес.

Не хвали підлеглого за завершення конкретного проекту, який ти йому доручив. Хвали його в процесі роботи за наполегливість і рішучість.
P.S. На моєму курсі «Система Рокфеллера» ми дуже глибоко розбираємо тему роботи з командою і як правильно мотивувати людей, не роблячи помилок, які роблять твої конкуренти.